Een webwinkel starten, kiezen voor open source software, of toch maar niet?

  • Geplaatst op
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Vandaag een webwinkel beginnen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Als startende webwinkelier zul je verschillende keuzes moeten maken, keuzes die op het eerste zicht misschien niet zo belangrijk lijken, maar in werkelijkheid wel degelijk cruciaal kunnen zijn in het slagen van de webwinkel. Een van deze keuzes is het kiezen voor de meest geschikte webwinkel software.

Er bestaan verschillende soorten software, al dan niet ‘open source’, waarmee een webwinkel kan worden gebouwd. Verder bestaan er Saas (Software as a service) platformen waarop je zelf een eenvoudige webshop kunt openen.

Cruciaal in het kiezen van de meest geschikte software oplossing zijn vaak het beschikbare budget én de toekomstplannen. Welke richting je ook kiest, het bouwen van een webwinkel is slechts één stap in het avontuur, maar vaak een cruciale en strategische keuze dat op termijn doorslaggevend kan zijn in het succes en verdere uitbouw van jouw online onderneming.

Zorg dat je op voorhand voldoende bent geïnformeerd over de voordelen, maar zeker ook de nadelen kent van het gekozen softwarepakket of e-commerce software. Migreren van het ene naar het andere software pakket is vaak niet alleen complex, het is iets waar je als ondernemer niet graag tijd, geld en energie wenst in te investeren.

Keuze 1: Een webshop volledig op maat laten ontwikkelen

Een webwinkel op maat is de duurste optie en meestal niet de meest voor de hand liggende keuze. Deze route wordt meestal gekozen door de reeds gevestigde en grotere retailers met onrealistische budgetten voor de doorsnee KMO. Vaak hebben deze bedrijven dan ook een eigen in-house team van ontwikkelaars voor de ondersteuning en verdere uitbouw van het platform. Gebruik maken van plug & play functionaliteit, zoals in de verschillende open source webwinkel software beschikbaar is, is niet mogelijk. Elke functionaliteit moet steeds opnieuw ontwikkeld worden. Het komt dus vaak voor dat functionaliteit dat standaard in elk opensourcepakket beschikbaar is, nagebouwd moet worden. Waarom telkens het wiel heruitvinden?

Een ander nadeel is de mate van afhankelijkheid ten op zichte van het bedrijf dat de webwinkel ontwikkelde in het geval het bedrijf niet over een eigen team van ontwikkelaars beschikt. Het bedrijf dat de software ontwikkelde weet perfect hoe alles in elkaar zit, logisch, zij hebben het tenslotte volledig zelf gebouwd. Maar wat als de zakelijke relatie met deze partner plots verzuurd? Overstappen naar een ander softwarebedrijf kan serieuze kosten met zich meebrengen.

Het grote voordeel van deze strategie is de grote mate van flexibiliteit in functionaliteit. Werkelijk alles kan volledig op maat en naar eigen smaak ontwikkeld worden. Het kiezen voor een webshop op maat is vaak een optie wanneer het gekozen business model sterk afwijkt van een normale online webwinkel . Denk bijvoorbeeld aan een bol.com, waar de processen sterk afwijken van een normale webwinkel. From scratch starten is in dit geval de meeste logische keuze.

Meestal is een webwinkel op maat laten maken absoluut niet de beste keuze tenzij het grote voordeel, de absolute flexibiliteit en mogelijkheden, inherent is aan jouw bedrijfsstrategie.

Keuze 2: Kiezen voor opensource webwinkel software

Een andere mogelijkheid om jouw webwinkel bijna volledig op maat te laten maken is het kiezen voor open source software. De ontwikkelaars van deze software maken de broncode voor iedereen gratis beschikbaar zodat wij, webdevelopers, op deze broncode kunnen verder bouwen. Omdat de broncode vrij toegankelijk is, wordt het mogelijk om jouw webshop bijna volledig op maat in te richten.

Bij Wegrow hebben we ervaring met de meeste webwinkel software. Op basis van onze eigen ervaring in het bouwen, hosten en onderhouden van webwinkels, kiezen we vaak bewust voor Prestashop.

Prestashop is geschikt voor kleinere webwinkels, als voor grote webwinkels met meer dan 10 000 producten. Prestashop groeit mee met het succes van jouw webshop. Klein starten en uitgroeien tot een mondiale speler is met Prestashop perfect mogelijk.

Enkel wanneer het aantal producten zeer laag (bv. Een 10 – 100 producten) is en de gevraagde functionaliteiten eerder beperkt zijn, is Prestashop misschien niet de beste keuze. Uiteraard kiezen we dan voor een ander opensource software pakket (bv. WordPress in combinatie met Woocommerce) of eventueel een hosted e-commerce platform zoals Shopify.

Het kiezen voor open source is veel goedkoper dan een webwinkel op maat laten ontwikkelen. In tegenstelling de vorige optie waar alles vanaf nul wordt gestart, wordt er nu verder gebouwd op een bepaald basispakket. Veel functionaliteiten van een webwinkel zijn al beschikbaar zonder dat er iets moet worden ontwikkeld.

Keuze 3: Gebruikmaken van een hosted e-commerce platform

Deze optie wordt vaak gekozen door starters die vooral snel willen experimenteren met online verkopen. Meestal betaal je maandelijks een bedrag voor jouw webwinkel. Hiervoor krijg je een kant-en-klare webshop met de belangrijkste functionaliteiten.

Functionaliteiten toevoegen op maat is moeilijker, maar heel veel zaken typisch aan e-commerce zijn beschikbaar via extra, vaak betaalde modules.

Heel vaak kiezen webwinkels die gestart zijn met een hosted oplossing in een later stadium toch voor een open source software pakket.

De voordelen van open source software wegen in een later stadium vaak meer door dan de intitiële voordelen bij het kiezen tussen een hosted e-commere platform en een opensource oplossing.

Redenen hiervoor zijn vaak:

  • Volledig afhankelijkheid ten opzichte van gekozen platform
  • Wat met uw data?
  • Een stijgende vraag naar maatwerk om de klant nog beter te bedienen