Prestashop ervaringen van eindgebruikers en ontwikkelaars

  • Geplaatst op
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Wat zijn jullie ervaringen met Prestashop? Waarom kiezen jullie zo vaak voor Prestashop? Welke software is nu eigenlijk het best om een webwinkel mee te bouwen? Dit zijn vragen die vaak de reveu passeren. Een 40-tal Prestashop webwinkels, verschillende integraties en talrijke modules later willen wij graag onze ervaringen met het bouwen van webwinkels met Prestashop én het gebruiken van de software als webwinkelier delenTe vaak kiezen bedrijven nog de verkeerde software om hun online avontuur mee te starten, een keuze die nochtans een steeds crucialere rol speelt.

Vooraleer we van start gaan, een korte introductie over Prestashop.

Prestashop in het kort

Prestashop werd gelanceerd in 2007 en is ondertussen een van ‘s werelds meest gebruikte opensourcesoftware om webwinkels mee te bouwen. Door de opensource licensie van Prestashop is de broncode niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar de broncode mag ook aangepast worden. Een standaard Prestashop webwinkel bevat zeer veel functionaliteiten, maar wens je toch nog een specifieke functie toe te voegen aan Prestashop, dan kan dat uiteraard. Niet alleen kan men functies toevoegen, ook de layout en look & feel kan volledig aangepast worden tot in het kleinste detail.

Omdat het bedrijf achter Prestashop van Franse origine is, werd het in de begin jaren vooral gebruikt door Franse ondernemingen. Nu echter wordt Prestashop overal ter wereld gebruikt door meer dan 270 000 webwinkels. Aangezien Prestashop gratis te downloaden is haalt Prestashop SA, het bedrijf achter Prestashop, zijn inkomsten voornamelijk uit het verkopen van ‘addons’ (uitbreidingen) voor Prestashop. Deze addons, meestal templates en modules, kunnen gekocht worden op hun addons marktplaats.

Prestashop ervaringen als eindgebruiker

De punten die we aanhalen zijn enerzijds gebaseerd op de feedback van onze klanten en anderzijds op onze eigen ervaring bij het gebruiken van Prestashop als webwinkelier.

Gebruiksvriendelijkheid van Prestashop

Over het algemeen werken onze klanten graag met Prestashop. Het dashboard is overzichtelijk opgebouwd en belangrijke info (nieuwe bestellingen, inkomende berichten van klanten, belangrijke KPI’s, trendlijnen, .. ) wordt mooi weergegeven. Verder kunnen vanop het dashboard de verschillende grafieken vergeleken worden met dezelfde grafiek maar dan van bv. vorig jaar of vorige maand. Meten is weten, we kunnen het niet genoeg benadrukken.

Het dashboard van Prestashop

Los van het dashboard, werken de meeste zaken intuïtief. Producten toevoegen, prijsregels toevoegen en bestellingen behandelen verlopen allemaal zeer vlot. Sommige klanten merken op dat het laden van het dashboard even kan duren, net zoals de pagina met de beschikbare modules. In de meeste gevallen ligt een gebrekkige shared hosting aan de oorzaak. Je kan immers niet verwachten dat je voor enkele euro’s per maand gebruik kan maken van een geoptimaliseerde infrastructuur. Toch is het zo dat Prestashop één van de snellere e-commerce oplossingen is op de markt en één van de weinige toepassingen dat nog op een shared hosting omgeving kan draaien.

Een puntje van kritiek is de manier waarop product combinaties in Prestashop gewijzigd kunnen worden. Wanneer je de prijs van een product met verschillende combinaties moet aanpassen, dan kan dit enkel gebeuren door elke combinatie afzonderlijk te openen en aan te passen. Bij klanten waar de prijzen frequent wijzigen kan dit dus even duren.

Af en toe krijgen we te horen dat Prestashop toch vrij ingewikkeld is. Als we dan vragen waarom de persoon in kwestie Prestashop als complex ervaart, dan is de diversiteit aan mogelijkheden vaak de oorzaak. Een Prestashop training is in dat geval aan te raden om mogelijke problemen in de toekomst te vermijden.

Mogelijkheden van Prestashop

Een standaard Prestashop webwinkel is uitgerust met enorm veel functionaliteiten en is één van de weinige opensourcesoftware voor webwinkels die verkopen in meerdere talen én munteenheden ondersteund.

We gaan hier uiteraard niet alle mogelijkheden van Prestashop overlopen, maar Prestashop maakt het mogelijk om digitale producten te verkopen, te werken met meerdere voorraadlocaties, abonnementen te verkopen (bv. abonnement op koffie), zelfs het verkopen van aanpasbare producten (denk aan bedrukte t-shirts) behoort tot de mogelijkheden. Verder kun je met behulp van de multistore optie, meerdere webwinkels beheren met slechts 1 Prestashop installatie.

Op zoek naar iets wat niet standaard aanwezig is in Prestashop? Dan kun je kiezen uit duizenden Prestashop modules op de Prestashop addons winkel. Een nadeel om zeker te vernoemen, niet alle modules zijn even goed geprogrammeerd, straks meer.

SEO of zoekmachine optimalisatie met Prestashop

Over zoekmachine optimalisatie lees je de wildste verhalen en nog steeds staan er compleet foutieve artikels online over de SEO mogelijkheden van Prestashop. Prestashop bevat alle toeters en bellen om topposities te behalen in de zoekresultaten van de verschillende zoekmachines. Canonical URL’s, unieke alt-tags voor meerdere productfoto’s, automatische XML sitemaps, alle mogelijke meta-tags, … Prestashop maakt het allemaal mogelijk. Meer nog, bij bijna alle migraties van webwinkels naar Prestashop zien we na enkele maanden een stijging in het aantal bezoekers.

Let op! Als je kiest om over te schakelen naar Prestashop, zorg er dan zeker voor dat niet alleen de data succesvol wordt overgezet! Een migratie houdt namelijk meer in dan enkel het migreren van klanten, producten en categorieën. Kies een partner die ook het SEO luik voor zich neemt zodat je geen posities verliest of slechter nog, gepenaliseerd wordt door de vele 404-fouten.

Weinig en onvolledige documentatie

Elk begin is moeilijk, zeker wanneer er ook nog eens weinig of geen documentatie beschikbaar is. Zit je ergens vast of heb je een vraag omtrent Prestashop, dan kun je beroep doen op het Prestashop forum. Daar kun je een vraag stellen en hopen op een correct antwoord. Verder zijn er niet zo veel webbureaus die gespecialiseerd zijn in Prestashop. Er zijn veel meer webbureaus die werken met Magento en Woocommerce. Omwille van de gebrekkige documentatie zien we vaak Prestashop webwinkels die niet correct geconfigureerd zijn en niet alle functionalteiten optimaal gebruiken. Wil je een Prestashop webwinkel starten, kies dan zeker voor een lange termijn partner mét aantoonbare praktijkervaring.

Minder geschikt voor zeer kleine webwinkels

Prestashop is een groot softwarepakket en maakt het daarom minder geschikt voor de kleine, zeer eenvoudige webwinkels. Verkoop je slechts enkele producten en zal het aantal producten in de toekomst amper stijgen? Dan is Prestashop, naar onze mening, niet de beste optie. Kies dan eerder voor Woocommerce, een plugin voor WordPress die het CMS uitbreid met functionaliteiten om online verkopen mogelijk te maken. Ook Shopify vormt dan een optie.

Kosten van Prestashop

Wat kost een Prestashop webwinkel? Buiten de hosting, domeinnaam en e-mail service is een Prestashop webwinkel eigenlijk gratis. Of je veel zult verkopen is een andere discussie, maar Prestashop kost niets. Je kunt van start gaan met de standaard template van Prestashop, maar eerlijk, de standaard template is nu niet echt uitnodigend. Dit vormt weliswaar geen probleem want je kunt altijd naar de Prestashop addons marktplaats gaan om een nieuw thema aan te kopen en te installeren. Opnieuw is het zo dat niet alle thema’s even goed ontwikkeld zijn, waardoor in een later stadium problemen kunnen optreden. Verder kun je ook een Prestashop template op maat laten ontwikkelen, deze optie is iets duurder, maar een eigen unieke branding kan de online verkoop een serieuze boost geven.

Op lange termijn kan de keuze voor Prestashop voordeliger zijn dan bijvoorbeeld Shopify. Als je alle functionaliteiten wenst te gebruiken dat Prestashop standaard aanbiedt, moet je al snel kiezen voor het duurdere ‘Advanced Shopify’ pakket. Aangezien je maandelijks het bedrag moet betalen, loopt dit natuurlijk flink op na enkele jaren. Het wordt nog duurder als je nog functionaliteiten wenst toe te voegen, want ook deze moeten maandelijks worden betaald.

Prestashop ervaringen als ontwikkelaar

Weinig documentatie

Net zoals voor eindgebruikers is er ook voor ontwikkelaars weinig bruikbare documentatie beschikbaar. Dit is volgens ons ook één van de oorzaken waarom Prestashop minder vaak wordt gebruikt. Prestashop is ook niet de meest eenvoudige software om als ontwikkelaar op verder te bouwen, een duidelijke documentatie is dus des te belangrijker. Het gebrek aan documentatie is ongetwijfeld ook een belangrijke factor waarom zo weinig webbureaus Prestashop voldoende begrijpen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat we bedrijven over de vloer krijgen die zeer slechte ervaringen hebben met Prestashop omdat ze simpelweg niet goed begeleid zijn geweest en overblijven met een webwinkel vol met fouten. Spijtig van de verloren tijd, geld en energie want Prestashop is een uitstekende basis om een webwinkel te runnen.

Het gebrek aan duidelijke documentatie is dan ook één van de oorzaken van het volgende puntje: de kwaliteit van thema’s en modules op de Prestashop addons store.

De kwaliteit van thema’s en beschikbare modules

Prestashop kun je onbeperkt uitbreiden met functionaliteiten door het installeren van modules. Modules kunnen op verschillende websites aangekocht worden en variëren sterk in prijs, maar af en toe ook in kwaliteit. Modules beginnen aan 49 € en kunnen oplopen tot wel 999 €. Verder zijn er ook heel wat modules gratis te downloaden. Prestashop thema’s daarentegen schommelen meestal rond de 130 €.

Omdat wij al jaren werken met Prestashop hebben wij een vrij goed zicht op welke modules goed functioneren en welke verkopers van modules je beter vermijdt. Iedereen kan modules en thema’s te koop aanbieden, zoals in alle sectoren is er een verschil in kwaliteit tussen de aanbieders onderling. De ene schilder schildert ook beter dan een andere. Net zoals modules voor andere webwinkel software, zijn er ook modules voor Prestashop die niet correct functioneren. Toch hebben we het gevoel dat over het algemeen de kwaliteit van modules bij Prestashop iets lager ligt dan bij de andere webwinkel software.

Als ontwikkelaar voor Prestashop moet je rekening houden met alle mogelijkheden van Prestashop. Het komt vaak voor dat een module geen rekening houdt met een multistore opstelling in Prestashop. Ook werken niet alle modules onderling goed samen.

Elke module die op de Prestashop addons store te koop wordt aangeboden, wordt eerst onderzocht door het team van Prestashop. Door het grote aantal modules die elke dag ingestuurd worden, is het een enorm werk om alle modules grondig te bekijken. Het is dan ook normaal dat niet alle modules even zorgvuldig getest kunnen worden.

Snelheid van Prestashop

Een kleine Prestashop webwinkel kan zonder problemen draaien op een klein hosting pakket op een gedeelde server. Dit kan niet gezegd worden van bv. Magento. We hebben zelfs klanten met een Prestashop van enkele duizenden producten, tientallen categorieën, duizenden klanten met pieken tot 50 gelijktijdige sessies die nog steeds gebruik maken van een shared hosting omgeving.

Hoe sneller de webwinkel, hoe gelukkiger de bezoekers en hoe groter de kans op een bestelling. Onderschat het belang van een snelle laadtijd niet!

Een solide basis, klaar om te groeien

Van 5 bestellingen per dag tot 250 per dag. Klein beginnen en uitgroeien tot een grote internationale speler. Onze eigen ervaring leert ons dat Prestashop meegroeit met het succes van jouw webwinkel en een stabiele basis kan vormen om op verder te bouwen. De concurrentie tussen webwinkels onderling wordt steeds groter en webwinkels moeten steeds sneller kunnen inspelen op trends en evoluties in de markt. Webwinkels worden steeds slimmer, processen worden meer en meer geautomatiseerd en elke klik wordt bijgehouden. De veeleisende klant optimaal bedienen met een gebruiksvriendelijke webwinkel, gepersonaliseerde promoties en automatische product aanbevelingen, niet elk software pakket is hiertoe in staat.

De keuze van webwinkel software wordt dan ook steeds belangrijker. Kiezen voor een opensource systeem, een webwinkel volledig op maat of gebruik maken van een hosted webwinkel oplossing, het is een zeer belangrijke strategische keuze.

Een webwinkel starten met Prestashop, een goede keuze.

Als je op zoek bent naar een gebruiksvriendelijk, betrouwbaar, snel en opensource software pakket voor jouw winkel, dan is Prestashop zeker en vast één van de betere opties, zoniet de beste optie. Prestashop is geschikt voor middelgrote tot grote webwinkels en excelleert op het gebied van SEO, snelheid en mogelijkheden.

Als het budget echter zeer beperkt is (500 – 1000 euro) dan is een software as a service oplossing zoals Shopify een beter keuze. Hoewel Prestashop in principe gratis is, zul je waarschijnlijk wel af en toe beroep moeten doen op een webbureau. Zorg dan zeker dat het webbureau voldoende aantoonbare ervaring heeft met Prestashop.

Hoe meer opties, hoe moeilijker de keuze. Hopelijk helpen onze ervaringen met Prestashop je verder in het kiezen van de meest geschikte webwinkel software voor jouw project. Heb je nog twijfels of vragen over Prestashop? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.